De AeroPress is uitgevonden voor Alan Adler uit Los Altos, California. Sinds 2005 bestaat de AeroPress en wordt hij in 60 verschillende landen verkocht.

De AeroPress bestaat uit drie onderdelen. Het is een plastic cilinder (brouwer) met aan één kant een filterdrager en aan de andere kant een gat voor de zuiger. Deze zuiger is voorzien van een afsluitring waardoor je met kracht je gemalen koffie en water door de filter drukt.

Wat heb je nodig?

  • AeroPress
  • Filter
  • Weegschaal
  • 19 gram (1 AeroPress maatschepje) verse koffie
  • Heet water net van de kook (ongeveer 82 °C)
  • Timer
  • Mok

 

Stap 1 Voorbereiding

Weeg en maal 19 gram koffie - of gebruik 1 AeroPress maatschepje. Maal de koffie ongeveer zo fijn als keukenzout.

Stap 2 Bereiden

Maak de AeroPress klaar om te brouwen door het filter in de mand te plaatsen. Verwarm vervolgens de brouwer voor en spoel het filter om met heet water. Dit verwijdert alle papiersmaak en warmt alles op. Verwarm je mok met heet water terwijl je bezig bent.

Stap 3 Koffie toevoegen

Gooi het spoelwater uit je mok weg. Bevestig de mand aan de onderkant van de zetkamer en plaats deze op de mok. Als het handig is, gebruik dan de trechter (of koffielader) die bij de AeroPress wordt geleverd om 19 gram koffie toe te voegen. Verwijder vervolgens de trechter.

Stap 4 Voeg water toe

Start uw timer wanneer u heet water in uw brouwer giet. Verzadig alle gronden binnen 10 seconden. Giet tot nummer 4 of 220 gram water als je een weegschaal gebruikt. Roer de de koffie in de brouwer en zorg ervoor dat alle koffie verzadigd is. Plaats de zuiger en wacht. Plaats de zuiger in de brouwer en trek je hem iets omhoog om een drukafdichting te creëren.

Stap 5 Roer en wacht

Verwijder bij 1:15 minuut de drukafdichting en roer de slurry nog een keer met een lepel. Plaats de zuiger weer terug en druk hem voorzichtig met constante druk naar beneden, stop zodra u een sissend geluid hoort. Dit hele brouwproces zou iets minder dan twee minuten moeten duren.