Genuanceerd en veelzijdig, de Hario V60 is een elegante brouwer voor degenen die het schenken willen perfectioneren. Het is geweldig voor mensen die op zoek zijn naar volledige controle over de extractie van het brouwen. De sleutel hier is om langzaam te schenken. Het hele brouwproces voor een mok van 300ml duurt ongeveer drie minuten.

 

Wat je nodig hebt?

  • Hario V60 brouwer
  • Hario V60-filter
  • 20 g (3 eetlepels) gemalen verse koffie
  • Heet water net van de kook (ongeveer 82°C)
  • Weegschaal
  • Timer
  • mok

 

Stap 1 Voorbereiding

Maal 20 gram (ongeveer 3 eetlepels) koffie tot ongeveer net zo fijn als koosjer zout. Vouw het filter open en spoel het in de Hario-druppelaar met water net van de kook (ongeveer 82°C) om papiersmaak te elimineren en om de mok op te warmen. Gooi het spoelwater weg.

Stap 2 Bloomen

Voeg de gemalen koffie toe aan je Hario V60. Giet water (ongeveer 82°C) op de koffie tot hij volledig vochtig is. Wacht 20 a 30 seconden.

Stap 3 Opgieten

Giet vervolgens verder op totdat de weegschaal 120 gram aangeeft. Laat het water doorsijpelen en giet op tot 200 gram. Zodra ook dit water bijna is doorgelopen, giet je als laatst op tot 270 gram. Zorg ervoor dat tussen de schenkbeurten het koffiebed niet droog valt. Laat het allerlaatste water niet meer druppelen in het kopje, maar verwijder het samen met het filterzakje.

Stap 4 Inschenken

Schenk uit in een kop brede opening zodat de koffie kan afkoelen en je hem in zijn geheel kunt beoordelen. Je zult merken dat de smaak evolueert doorheen de verschillende temperatuurfasen.