De Turkse koffie werd ontdekt in de Kaffa-regio in het zuiden van Ethiopië in de vroege 14e eeuw. Het onderzoek naar de Turkse koffie laat zien dat deze koffie zich met zijn unieke geur en smaak van Zuid-Ethiopië naar de hele wereld heeft verspreid.


In 1543 bracht de Jemenitische gouverneur Özdemir Pasha koffie, wiens smaak hij bewonderde, naar Istanbul.


Dankzij de gloednieuwe bereidingswijze die de Turken vonden, werd koffie in pannen geroosterd en fijn gemalen zo kreeg het de naam Turkse koffie.
Dankzij de kooplieden en reizigers die naar Istanbul kwamen en de Ottomaanse ambassadeurs, verspreidde de smaak en reputatie van Turkse koffie zich in korte tijd eerst naar Europa en vervolgens naar de hele wereld.


Voordat de koffie gezet wordt, is het aan de drinker om aan te geven hoe hoe hij of zij deze drinkt.

  • Sade: Koffie waar geen suiker aan wordt toegevoegd.
  • Az seker: Suikerarme koffie 1 theelepel suiker.
  • Orta: Medium koffie met 2 theelepels suiker.
  • Sekerli: Koffie met een hoog suikergehalte, wordt gemaakt met 3 theelepels suiker.

 

Wat heb je nodig?

  • Cezve (Turkse koffiepot)

  • Turkse koffie

  • Weegschaal

  • Turkse koffie kopjes

 
Stap 1 Voorbereiding
Voor elke kop koffie zet je 70 gram (1 kop) water, 9 gram (2 theelepels) koffie en suiker naar wens in je Turkse koffiepot.


Stap 2 Roeren
Goed roeren zodat alles is opgelost. Zet nu de cezve op laag vuur.


Stap 3 Verwarmen
Wacht ongeveer 2 minuten. De gouden tip is dat de koffie absoluut NIET mag koken! Dit zorgt namelijk voor een onaangename bittere smaak. Als je begint met verwarmen op normale temperatuur, zullen er na ongeveer 1 minuut bellen op de koffie ontstaan. Deze belletjes geven aan dat de koffie gaar is.


Stap 4 Inschenken
Haal je koffie van het fornuis zonder te wachten tot het kookt, verdeel je schuim over de kopjes met een theelepel en verdeel vervolgens de koffie in de gewenste aantal kopjes.